Leesplankje M.B. Hoogeveen omstreeks 1897.

Over dit plankje:


Dit leesplankje bestaat uit drie rijen met in totaal zestien afbeeldingen van 4 cm hoog en zestien normaalwoorden. Dat zijn woorden waarin de klinkers en medeklinkers hun ongewijzigde klank hebben.

De woorden zijn:
raam, roos, neef, fik, gat,
wiel, zes, juk, schop, voet,
neus, muur, bijl, hok, duif, ei.

Bij het woord 'gat' was een echt gat gemaakt, dit was handig want zo kon het plankje aan een spijker aan de lessenaar of bank worden opgehangen.

Bij dit plankje werd ten opzichte van het eerder uitgebrachte plankje met twee rijen de "uu" toegevoegd en het woordje "muur". Ook werden de zakelijke woorden "deur" en "ui" vervangen door "neus" en "duif". Bij dit plankje is de duif afgebeeld als een postduif, bij latere versies wordt deze duif vervangen door een witte sierduif.

Het plankje is van hout beplakt met papier en de afmeting is ca 29 x 21 cm.

De uitgever van dit plankje was M. D. Brinkgreve uit Deventer, waar M.B. Hoogeveen schoolhoofd was in die tijd.

Dit leesplankje met het mannen gezicht en grijze duif zoek ik nog voor mijn collectie.


Letterdoosje.


Dit langwerpige rechthoekige doosje is 15,5 bij 2,3 cm en 2,5 cm hoog en bevat zevenenveertig letterkaartjes. Dit zijn alle lettertjes van het plankje. In het langwerpige doosje kunnen de lettertjes per afdeling worden opgeborgen. In het eerste vakje Raam in het tweede Roos enz. Tevens werden de kinderen geleerd om bv. het woordje Raam zo op te bergen, dat de r op de a en die samen op de m. Het doosje van metaal.

De lettertjes zijn van stevig pletbord vervaardigd, 23 mm hoog en voor een enkel letterteken 12 mm, en voor een dubbel 16 mm breed. De lettertjes hebben een zwarte streep, die steeds onderaan moeten komen om te voorkomen dat de letters op de kop neergelegd worden.

Als er lettertjes verloren raakten werden er bij de uitgever letterstrookjes aangeschaft. De lettertjes op deze strookjes werden met een schaar losgeknipt of nog beter met een beiteltje afgestoken.

Dit letterdoosje heb ik in bezit.

Leesplankje M.B. Hoogeveen omstreeks 1897.

Leesplankje M.B. Hoogeveen omstreeks 1897. Raam Roos Neef
Letterdoosjes Hoogeveen 1897 Raam Roos Neef
Letterstrookje 1897. Raam Roos Neef

Copyright © 2020— Ger van Wijngaarden